Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Szalafő és az Őrség éghajlata, időjárása.

 

{iframe width="300" height="260"}http://beepulo.idokep.hu/futar/Szalafő{/iframe}

Időkép | www.időkép.hu

Az Őrség, így Szalafő is hazánk egyik legcsapadékosabb, legborúsabb, leghűvösebb tája, jellegzetesen nedves mérsékelt szubalpin klímájú, mely átmenetet képez a Dunántúl és az Alpok között. Jellemző a szélsőségek hiánya, a gazdag, változatos mikroklíma. Ez utóbbit a domborzat változatossága, a táj mozaikossága is nagyban befolyásolja.


A térség meteorológiai adatait a Farkasfán található mérőállomás alapján lehet bemutatni. Általában elmondható, hogy az évi csapadékmennyiség 700-1000 mm között van, de csökkenő tendencia figyelhető meg hosszabb idősorok elemzése alapján. Napjainkra inkább a 650-800 mm közötti csapadék jellemző, kiugróan csapadékos évek azonban adódnak (pl. 1996). A vízmérleget tekintve még mindig vízfelesleggel bír a térség. A legcsapadékosabb hónapok a június-július, legszárazabb a január-február. Magas a zivataros napok száma is, melyek alkalmával nyaranta gyakran súlyt le jégeső. A lehullott csapadék mennyisége a tájegységen belül Ny-ról K-felé is csökken, csakúgy, mint a hőmérsékleti átlagok és a borult napok száma is.


Az Őrség legmelegebb hónapja általában a július (20 °C), leghidegebb pedig a január (-1,9 °C), az évi középhőmérséklet nem éri el a 10 °C -ot (néhány tized fokos enyhülés tapasztalható a hosszú távú adatsorokat tekintve: 9,1 °C -ról 9,6 °C -ra). A napsütéses napok száma az ország más tájaihoz képest alacsony, átlagosan 1770 órát süt a nap, de kelet felé növekszik. Bár a térséget meghatározó folyók völgye inkább Ny-K-i irányú, a szelek többnyire É-D-i irányúak és jellemzően nem erősek.

 

SZÉCHENYI 2020 EFOP-1.5.3-16-2017-00061

#szalafő

#őrség #pityerszer #alsószer #templomszer #csörgőszer #gyöngyösszer #papszer #felsőszer #hagyomágy #szer #7szer #szerelem #slowlife #pihénes #nyaralás #dödölle #rétes #múlt #építészet

Legfrisseb hírek