Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Falusi turizmus

 

A falusi vendégfogadásnak az Őrségben nagyobb múltja van, mint gondolnánk: Rábagyarmat a két világháború között pesti családok kedvelt üdülőhelye, de Őriszentpéternek is már 400-500 nyaralója volt az 1930-as években.
A 70-es évektől, „Az Őrség panasza” megjelenése után egyre többen kívánták látni e vidéket. Néhányan egy életre ide kötődtek azzal, hogy házat, házhelyet vásároltak, és szezonálisan vagy állandó lakosként őrségivé váltak. Ők és baráti körük indították el a falusi turizmust, aztán lassan a szalafőiek közül is egyre többen kezdtek vele foglalkozni.

Ma a telkek csaknem felét betelepültek, „gyütt-mentek” birtokolják. A betelepülők legtöbbje (53 porta) csak szezonális lakik a birtokán: tehát a falunak szinte a fele „szellemfalu”. Felsőszeren, Pityerszeren és Gyöngyösszeren több a betelepülők által birtokolt porta, mint a tősgyökeres szalafői.
A falusi turizmussal foglalkozók rendre nemcsak egyszerű és olcsó falusi szállást kínálnak, hanem helyi ételektől, olajütésen, régi tárgyak bemutatásán vagy éppen a kerékpárkölcsönzésen át, a házi sajtokon keresztül sokrétű az ajánlatuk. Az évente szervezett őrségi idegenforgalmi programok, a Hétrétország és a Tökfesztivál rendezvényeinek mindenkor fontos állomása Szalafő, de látogatottsága a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes hírnevének is köszönhető.

 

Szövésbemutató

Szövésbemutató

Régiségek bemutatása a Jakosa portán

Régiségek bemutatása a Jakosa portán

 

Vörös Netti, az Őrség dalospacsirtája www.vorosnetti.hu

Időjárás

 

Felhőkép

 

Hőtérkép

 

Időkép | www.időkép.hu

 

SZÉCHENYI 2020 EFOP-1.5.3-16-2017-00061

#szalafő

#őrség #pityerszer #alsószer #templomszer #csörgőszer #gyöngyösszer #papszer #felsőszer #hagyomágy #szer #7szer #szerelem #slowlife #pihénes #nyaralás #dödölle #rétes #múlt #építészet

Legfrisseb hírek