• Lakáskultúra
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Lakáskultúra

 

Az Őrség falvaiban – így Szalafőn is – kimaradt a népi kultúra leglátványosabb, a díszítőművészetben legpompásabb, gazdagon virágozó 19. század közepi korszaka.
A korábbi, rusztikusabb, elsősorban geometrikus motívumokat használó, a tárgyak használhatóságára összpontosító állapot élt tovább. Majd onnan polgári, városi hatású új korszakba lépett. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a tárgyak reprezentációs, értékőrző szerepe itt nem volt hangsúlyos. Így a 19. század elején még ácsolt ládát kapott a menyasszony hozományba, majd az új generációk fiatalasszonyai már sublóttal tértek új otthonukba.

A szobák falát – reformátusok lévén – nem díszítik szentképek, csak konfirmációs emléklapok; a 19. század végétől pedig megjelennek a családi fényképek is. A textilek is egyszerűek: a terítők, dísztörülközők például piros fonalas díszcsíkkal ékesítettek.

Füstöskonyha

Füstöskonyha

Polgárosult lakásbelső

Polgárosult lakásbelső

Füstöskonyha

Füstöskonyha

Füstösház berendezései

Füstösház berendezései

Vörös Netti, az Őrség dalospacsirtája www.vorosnetti.hu

Időjárás

 

Felhőkép

 

Hőtérkép

 

Időkép | www.időkép.hu

 

SZÉCHENYI 2020 EFOP-1.5.3-16-2017-00061

#szalafő

#őrség #pityerszer #alsószer #templomszer #csörgőszer #gyöngyösszer #papszer #felsőszer #hagyomágy #szer #7szer #szerelem #slowlife #pihénes #nyaralás #dödölle #rétes #múlt #építészet

Legfrisseb hírek